Bedrijvenparkcentrum BPC

Projectnummer: 88-001
Adres: Bedrijvenpark Twente 305 - Aadorp / Almelo
Bruto vloeroppervlak: kantoren: 7210 m2, hallen: 7335 m2

Ook 18 jaar na realisatie
ligt het BPC er nog netjes
bij.De hoofdingang (uit de
folder).


Het bedrijvenparkcentrum was het grootste werk dat ik ooit bij de gemeente Almelo heb mogen ontwerpen.
De opdracht kwam binnen via de Gemeentekring met B.H.M. Bossink (projectleider Bedrijvenparkcentrum) en J.H. Ligtenberg (Bureau Bedrijfscontacten van de Gemeentekring Almelo).
Het moest een multifunctioneel gebouw worden, waarin niet alleen bedrijven met hun kantoren en productiehallen een plek konden vinden, maar waarin ook algemene voorzieningen moesten worden opgenomen, zoals een centrale representatieve hal met algemene receptie, een restaurant, dienstverlenende units, educatieve ruimten, congres- en vergaderzalen.

De eerste "praatschets" werd in februari 1988 gemaakt en er zouden er nog een aantal volgen. Voorbesprekingen met welstand, wijzigingen in het programma van eisen en de invloed van een grote investeerder zorgden er voor dat een zesde praatplan in januari 1989 tot definitief schetsplan werd verklaard.
Het plan bleek financieel haalbaar, mede door een groot deelnemend bedrijf, Lamett, een Zweedse fabrikant van laminaatvloeren. De bouwcoördinatie en planuitwerking werd in handen gegeven van Schröder Bouwtechnologie (zijn eerste grote klus). Bouwkundig aannemer werd na selectie het bouwbedrijf Gebr. Löwik uit Almelo. Er werd een bouwteam samengesteld onder voorzitterschap van de heer D. v/d Zaag, burgemeester van Vriezenveen, waarin alle partijen vertegenwoordigd waren en waarin ik deelnam als architect om de kwaliteit van het ontwerp te bewaken. Dat het af en toe tot pittige discussies kwam was te verwachten, want er was altijd een spanningsveld tussen kosten en vormgeving, maar gelukkig zijn we er wel telkens uitgekomen.

In februari 1989 zag de kostenanalyse van Schröder Bouwtechnologie er als volgt uit:
- Aanneemsom kantoren (7210 m2): fl 7.993.558,-
- Aanneemsom hallen (7335 m2: fl 3.157.118,-
- Projectcoördinatie Schröder BT: fl 470.000,-
Het totaal kwam dus op fl 11.150.676,- (= € 5.059.956,-)

De eerste bouwvergadering vond plaats op 1 maart 1989 en de oplevering in november 1990.

Meer en uitgebreidere informatie is te vinden in de onderstaande folders, die uitgegeven zijn voor dit project. Klikken op een plaatje levert een uitvergroting op van die pagina.

Buitenzijde van eerste (uitklap)promotiefolder:


Binnenzijde van eerste (uitklap)promotiefolder:


Na realisatie van het BPC gaat de promotie voor het Bedrijvenparkcentrum uiteraard door, maar nu met een nieuwe folder,
"Bedrijvenpark Twente, bedrijfsruimte à la carte":