Erasmus - Uitbreiding met Zorg en Welzijn

Projectnummer: 06-013
Adres: Sluiskade Noordzijde 126a - Almelo
Bruto vloeroppervlak: 380 m2

Het Erasmuscomplex in
vogelvlucht.Tekening van gevel en
plattegrond.De openbare scholengemeenschap voor praktijkonderwijs VMBO, HAVO, VWO en Gymnasium, Erasmus, had uitbreiding nodig voor het onderdeel "Zorg en Welzijn".
In het verleden had men al vaker een beroep gedaan op onze bouwkunde-afdeling en zo kwam ook dit verzoek op ons pad.
Men wilde een beroep doen op Europese subsidies en dus moest met spoed een ontwerp gemaakt worden voor een kleine 400 m2 uitbreiding aan de leskeukens op de eerste verdieping van het gebouw dicht bij de hoofdtoegang op het binnenplein.
Het werd een licht gebogen vorm op "poten", die als een soort scherm voor het bestaande gebouw werd geplaatst, waarbij de zijaansluitingen transparant werden gehouden (glaspuien).
Binnen deze verschijningsvorm en een deel van het bestaande gebouw is ruimte gecreŽerd voor de volgende praktijk-simulaties:
- Kapsalon
- Schoonheidssalon
- Ziekenhuis
- Huiskamer
- Kindercentrum
- Docentenkamer
- Buurthuis
- Facilitaire dienstruimte
- Klein- en grootkeuken
- Restaurant
- Magazijnen food en non-food
- Receptie
Medio juni kwam het ontwerp hiervoor klaar en kon de aanvraag ingediend worden. Helaas werd de subsidie niet toegekend.
Toch was de behoefte zo groot dat de school besloot om zelf de uitbreiding te gaan financieren.
Ook zal intern bij de school een werkgroep zich gaan bezighouden met de interieurzaken, de gewenste indeling en het (nieuwe) meubilair.
In het najaar van 2007 komen daar de resultaten van en ook de consequenties van die indeling op de kosten van de installaties. Het blijkt, dat de door de werkgroep bedachte (voor hen ideale) indeling erg veel afwijkt van de sobere uitgangspunten en dus een stevige overschrijding opleveren van het bedrag dat men voor ogen had.
Er volgen een aantal stevige ingrepen voor een versoberd plan (o.a. geen keukens meer verplaatsen) op een aantal bouwkundige onderdelen en dat levert uiteindelijk in oktober 2008 een plan op met een "all-in" prijskaartje van € 1.178.605,- excl. BTW.
Het wachten is op het akkoord van de scholengemeenschap Erasmus.