Club- en kleedgebouw Oranje Nassau

Projectnummer: 78-009
Adres: Maardijk 130 - Almelo
Bruto vloeroppervlak: clubgebouw: 445 m2, kleedgebouw: 230 m2

Links het clubgebouw met
beide piramidekappen en
rechts het kleedgebouw.Het clubgebouw.
Rechts bij de witte boei
het buitenverkooppunt.Een deel van het interieur,
in "bruin café"-karakter.De bar, belangrijk als bron
van inkomsten.


De opdracht voor dit club- en kleedgebouw voor voetbalvereniging Oranje Nassau is een zeer plezierige.
Het is in deze tijd een gebruikelijke financiële constructie om het kleedgebouw (kosten gemeente) en het clubgebouw (kosten vereniging) als één project te bouwen en de "overhead"-kosten ten laste van het gemeentelijke deel te laten vallen. Hierdoor wordt het voor clubs als Oranje Nassau mogelijk om de financiering rond te krijgen.
Het kleedgebouw bestaat uit een platdak-onderkomen voor 6 kleedkamers á 21 m2 met bijbehorende was- en douchegelegenheid. Ook voor de scheidsrechters is er een aparte kleed- en doucheruimte in ondergebracht. Verder nog wat ruimtes voor materiaalopslag en wat technische ruimtes.
Later, in 2006, zal er een aanvullend kleedgebouw worden bijgebouwd op een nabij gelegen perceel aan de andere kant van de Weezebeek.

Voor het clubgebouw is gekozen voor een tweetal piramidevormige kapconstructies, gekoppeld door een platte laagbouw. In de ene piramide is de kantine met bar ondergebracht, terwijl de andere bestemd is voor de jeugd. In de piramidekappen zijn verdiepingen aangebracht. Boven de kantine is bijvoorbeeld de bestuursvergaderkamer ingepast met uitzicht over de velden.
Uiteraard is het clubhuis voorzien van alle noodzakelijke nevenruimten en sanitair, zodat het clubleven optimaal kan functioneren. De bij de kantine behorende keuken heeft een ruime opslag en een inrichting voor het bereiden van warme snacks. Ook aan een verkooppunt aan de buitenzijde is gedacht.
De draagconstructie van het geheel is uitgevoerd in gelijmde houten liggers, die in het zicht zijn gehouden. De inrichting is volgens wens van het bestuur in de sfeer van het "bruin café" gehouden.
Aannemersbedrijf Löwik bouwde dit complex na een stevige bezuinigingsronde van het plan. Dat het uiteindelijk voor een acceptabele prijs gerealiseerd kon worden was mede te danken aan het "constructief" meedenken van deze aannemer.

Voor meer informatie zie de krantenknipsels en de ON-folder.