Woningbouw in "open gaten".

Projectnummer: 81-012
Adres: Holtjesstraat en Kolkstraat - Almelo
Bruto vloeroppervlak: diverse woningtypes, variŽrend in grootte.

Aan de Kolkstraat zijn
twee "gaten" in de be-
bouwing opgevuld. Hier
het rechterdeel...... en hier het linkerdeel
aan de Kolkstraat.
De stalling met bovenwo-
ning rechts onderbreekt
de twee delen nieuwbouw.Dit rijtje staat in de Hol-
tjesstraat tussen twee
oude panden in.Deze 4 wooneenheden
staan tegenover de vorige
woningen.


In de binnenstad waren deels door sanering in de loop der tijd een aantal lege plekken ontstaan tussen de bestaande bebouwing. Het betrof een tweetal forse "open gaten" aan de Kolkstraat en twee aan de Holtjesstraat. De gemeente had samen met de woningbouwverenigingen lange tijd gezocht naar mogelijkheden om hier (goedkope) woningbouw in te passen. Het liep echter telkens vast op de haalbaarheid van de plannen. Geen ontwikkelaar zag er brood in.
Uiteindelijk kwam het verzoek aan onze afdeling of wij in staat waren om hier betaalbare woningen in te passen. De uitdaging lag er en ik werd volop in de gelegenheid gesteld om mijn ontwerplusten er op bot te vieren. Het resultaat werd een simpel te bouwen woonvorm met standaard materialen, doorgaande gevelpuien, aanvallende kapjes en hier en daar een gevelsprongetje. Binnen deze vorm werden diverse woningtypes ingepast van klein naar groot (14 eengezinswoningen en 4 wooneenheden) en wonder, o wonder... na aanbesteding rolden er huurprijzen uit, die binnen de vereiste norm vielen en dus was de klus naar volle tevredenheid van alle partijen geklaard.
Er bleek bovendien grote belangstelling voor deze woningen, zodat ze allemaal binnen de kortste keren bewoond waren.
Mogelijk hebben we geprofiteerd van de "werkhonger" in die periode onder de aannemers, waardoor er scherp werd ingeschreven op de aanbesteding...

Zie ook krantenknipsel.